Hvordan bruke kart på Gule Sider®

Søk i kartet

Du kan enkelt søke etter firma, søkeord, bransje, person, sted eller telefonnummer i kartene ved å skrive inn hva du søker etter under Kartsøk og i søkefeltet. Det blir da automatisk søkt i det kartutsnittet du befinner deg i.

Zoome i kartet

For å zoome, benyttes + og –, eller scrolleknappen på musen. For å zoome inn en del av kartet holder en nede shift-knappen og drar  en firkant rundt det området du vil zoome inn i.

Panorere

For å flytte deg rundt i kartet bruk musepekeren. Klikk inn venstre musetast og dra til ønsket sted.

Flere funksjoner

Dersom man høyreklikker i kartet, kan en velge flere funksjoner.

Kjørerute

Klikk på Kjørerute på forsiden, eller når du er i kartet.
1. Skriv inn adressen du vil reise fra
2. Skriv inn adressen du vil reise til
3. Klikk på vis rute.

Du kan velge å snu kjøreruten eller velge punkt du vil kjøre via. Du kan også velge alternativer for å velge raskeste vei, eller unngå ferge eller motorvei.

GPS-koordinater

For å se GPS-koordinatene til et valgt punkt kan en høyreklikke og velg GPS-koordinater.

Sette punkt i kart

For å sette et punkt i kartet, klikk på punktet med høyre musetast, og velg om det skal være ditt start- eller sluttpunkt for en rute. Du kan også bruke punktet i kartet for å søke etter hva som finnes i området.

Link til kartet

Ved å klikke på knappen ”Del” får man opp en URL (webadresse) som kan klippes ut og limes inn for å dele kartutsnittet med andre. Denne lenken kan da sendes i en e-post, eller spres til din blogg, hjemmeside, i tekstdokumenter eller i andre sammenhenger.

Ulike typer kart

Øverst til høyre kan du se hvilke ulike typer kart vi har, for eksempel sjøkart eller flyfoto.

Andre tjenester

Øverst til høyre kan du også se annen informasjon du kan legge til i kartet, som ladestasjoner for elbil eller skiløyper.

Gatebilder

Med Gatebilder kan du spasere rundt i gatene i flere utvalgte byer. Klikk på ikonet som ser ut som en liten person nederst til høyre for å se hvor vi har gatebilder. Når du er i gatebilde-modus, vises et oversiktskart nederst til venstre. Dette kan brukes til å lettere navigere rundt i gatene. Gater med Gatebilder er merket med en blå strek i oversiktskaret. For å gå rundt i gatene klikker du enkelt dit du vil gå.

Personer som går på gaten er lett gjenkjennelige. Har vi rett til å publisere bilder av tilfeldige personer?
Publiseringen er beskyttet under Åndsverkloven § 45c. Eniro kan publisere bilder på samme måte som nettaviser og nettsendinger får publisere bilder. Les mer om publisering av bilder.

Jeg føler meg krenket over at dere publisere bilder av meg, har ikke dere et ansvar for å fjerne disse bildene?
Dersom slike situasjoner oppstår kan du ta kontakt via kontaktskjemaet vårt. Vennligst legg ved en link til kartutsnittet (trykk på knappen: Del).

Hvilke områder har Gatebilder?
Gule Sider har Gatebilder i de største byene i Norge; Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger

Hvorfor finnes Gatebilder kun i de største byene?
I den første lanseringen har vi valgt å fokusere på de mest folketett områdene.

Hvorfor har Gule Sider Gatebilder?
Gule Sider ønsker å tilby en så komplett og nyttig karttjeneste som mulig, og jobber kontinuerlig med å utfylle kartene med informasjon og funksjoner som brukerne vil kunne ha nytte av. Gatebildene gir brukerne våre muligheten til å navigere seg rundt i kartet ved hjelp av reelle bilder, noe som gir en mer utfyllende opplevelse av et område i kartet.

Hvordan har Gatebildene blitt tatt?
Eniros leverandør av gatebilder har montert kameraer på biler og så kjørt gjennom aller gater i de forskjellige byene og tatt bilder i 360 grader. Bildene har blitt tatt med korte mellomrom og senere blitt klippet sammen til et panoramabilde.

Sjøkart

Du finner våre sjøkart på gulesider.no.

Hva vises i sjøkartene?
Dybdeinformasjon og dybdekurver.
Farled, fyrtårn, faste sjømerker og ulike markeringer.
En tommelfingerregel er at leden er mer eksakt målt opp enn områdene utenfor.

Erstatter sjøkartene på gulesider.no mine vanlige sjøkart eller GPS/kartplotter?
Nei! Sjøkartene på gulesider.no er et planleggingsverktøy for å kunne finne informasjon om våre farvann og lettere kunne planlegge en reise eller utflukt.

Hvem leverer sjøkartene?
Sjøkartdata kommer fra Statens Kartverk sjø.

Kan jeg eksportere sjøkartene til min telefon eller kartplotter?
Nei.

Kan jeg lage en kjørerute i sjøkartet?
Det er ikke mulig å lage ordinære kjøreruter i sjøkartet, men det er mulig å tegne opp distanser.

Hvordan måler jeg avstand på sjøkartet?
Velg symbolet som ser ut som en linjal nederst til høyre i kartet. Klikk i kartet med høyre musetast, og mål opp distansen du ønsker å seile/kjøre. Distansen vises målt i nm, nautiske mil.

Kan jeg skrive ut sjøkartet?
Ja, hurtigvalg for utskrift finnes øverst til venstre over kartet.

Kan jeg sende sjøkartet til andre?
Ja, du kan sende sjøkartet som e-post eller dele det med andre via sosiale medier. Eventuelle punkter eller strekninger du har lagt til kan også deles på denne måten.

Hva betyr nmi?
Nmi eller nautisk mil = 1852 meter.

Tips! Ønsker du å se avstanden i meter i stedet, kan du klikke kart for å bytte til vanlige kart.

Sjøkart - ikonforklaring

Skjær synlig mellom høyvann og lavvann Tårn
Skvalpeskjær, mellom lavvann og 0,5m Offshore installasjon
Båe eller grunne med kjent dybde Jernstang, søyle
Vrak farlig for seilasen Ankerplass
Vrak ufarlig for seilasen Losmøtested
Strandet vrak Havbruk
Hindring Dybdetall i posisjon
Anbefalt seilløp Friseilinghøyde
Rød stake Brohøyde
Grønn stake Undervannskabel
Kardinalmerke Undervannsrørledning
Midtgrunnemerke Restriksjonsområde
Båke, varde Luftledning
Fyr, lykt

Fyrkarakterer

W Hvit fyrsektor eller lykt Q Hurtigblink
R Rød fyrsektor eller lykt Q (3) 10s Gruppe hurtigblink
G Grønn fyrsektor eller lykt IQ Avbrutt hurtigblink
Y Gul fyrsektor eller lykt VQ Rask hurtigblink
Or Oransje fyrsektor eller lykt VQ (3) Gruppe rask hurtigblink
F Fast IVQ Avbrutt rask hurtigblink
Oc Okkulterende UQ Ultra hurtigblink
Oc (2) Gruppe okkulterende IUQ Avbrutt ultra hurtigblink
Iso Isofase FFl 10s Fast med blink
Fl Blink Al WR Vekslende
LFl 10s Langblink Mo (K) Morsekode
Fl (3) Gruppeblink

Ofte stilte spørsmål

Markøren for min adresse/bedrift er feilplassert. Hvordan får jeg dette rettet opp?
Den enkleste måten å rette plasseringen i kartet er å sende oss en henvendelse med lenke til den korrekte plasseringen. Du angir et punkt ved å finne punktet du ønsker kartmarkøren plassert, høyreklikk på punktet og velg “Sett startpunkt”. Del lenken ved å velge “Del” i menyen under søkefeltet, og kopier URL-en inn i kontaktskjemaet. Velg “Kart og veibeskrivelse” fra nedtrekksmenyen.

Jeg har ikke noe kart tilknyttet mitt firma eller min private adresse. Hvordan får jeg et slikt kart?
Grunnen til at du ikke har et kart tilknyttet din profil er sannsynligvis at vi ikke har klart å finne koordinatene til din adresse automatisk. Hvis du ønsker å få vist din adresse i kart må du gi oss beskjed om hvor vi skal plassere deg.
Den enkleste måten å rette plasseringen i kartet er å sende oss en henvendelse med lenke til den korrekte plasseringen. Du angir et punkt ved å finne punktet du ønsker kartmarkøren plassert, høyreklikk på punktet og velg “Sett startpunkt”. Del lenken ved å velge “Del” i menyen under søkefeltet, og kopier URL-en inn i kontaktskjemaet. Velg “Kart og veibeskrivelse” fra nedtrekksmenyen.

Cookies hjelper oss å levere våre tjenester. Når du bruker våre tjenester så godtar du vår bruk av cookies