Om Michel Seylmager's Hus

Michel Seylmagers Hus har blitt kåret til et av landets beste spisesteder i ''Cappelens Guide til Norges beste spisested''. Restauranten befinner seg i Porsgrunns eldste hus, som anslås å være fra 1750.

Lokalhistorikerne mener at det er umulig å fastslå nøyaktig når Michel Seylmagers Hus ble bygget. Sikkert er det at huset må ha vært bygget før 1761, da det for første gang ble angitt på en kartbeskrivelse. Et kart som ble laget for å fastslå kanselliråd Ulrich Schnells tomtegrenser. Dessuten kan man lese i Bjørntvedts jordebok at: Seilmaker Michel Olsen har betalt årlig grundleie av riksdaler inntil 1762. Seilmakeryrket gikk i arv og ble trolig utøvet i den gamle sjøbua ved elva fra rundt 1750 til 1920. Mens familien bodde i første etasje, hadde seilmakeren sin arbeidsplass på loftet. Der kan du fremdeles se hvor bek og tjære ble varmet. Kroker og nagler forteller hvor seilduken ble strukket. Og mesterens benk står fremdeles på sin plass. Riksantikvaren måtte faktisk gå til det drastiske skritt å tvangsfrede Michel Seylmagers Hus i 1978 for å redde det fra rivning.

Gjennom store deler av 1970-tallet var huset gjenstand for en durabelig kamp mellom sanneringsivrige politikere og de som ville verne den historiske juvelen ved elva. Etter at seilmakervirksomheten hadde opphørt en gang på 1920-tallet ble huset nå brukt som varelager. Uten vedlikehold forfalt huset stadig mer. Politikerne ville derfor hels rive ''rønna''og bruke tomta til parkeringsplass. Noen ville til og med overlate huset til brannvesenet som øvelsesobjekt. Noen få strakk seg til å mente at huset burdet lagres, men ingen var villige til å ta ansvaret for å restaurere huset og redde det fra totalt forfall. Ikke før arkitekt Jahnsen og konservator Beier bestemte seg for å ta opp kampen.

Fornuften vant til slutt. Men ikke før saken ble fremmet for Miljøverndepartementet som umiddelbart stanset den planlagte rivningen. Deretter ble ansvaret overlatt til Riksantikvaren som etter at en ny lov trådde i kraft i 1977, fikk anledning til å tvangsfrede det gamle ærverdige huset med de skjeve takvinklene og de karakteristiske fremspringene veggpartiene. Restaureringsarbeidet startet umiddelbart og ble fullført i 1984.

Det gamle seilmakerhuset er i dag totalrestaurert utvendig, fredet og eid av Porsgrunn Bymuseum. Michel Seylmagers Hus er Norges eneste originale seilmakershus som fremdeles ligger på samme sted som det ble bygget for 250år siden!

Michel Seylmagers Hus har blitt kåret til et av landets beste spisesteder i ''Cappelens Guide til Norges beste spisesteder'' og til det beste spisestedet i Grenland. For å oppnå slike æresbevisninger er det en selvfølge at maten må smake utmerket. Men vi er overbevist om at det skal langt mer til enn gode råvarer og dyktige kokker for å kunne gi de gode smaksopplevelsene. Måten maten danderes, presenteres og serveres på. Alt skal oppleves som en naturlig del av den spesielle stemningen. På Michel Seylmagers Hus skal du nemlig ikke bare spise deg mett. Du skal også nyte deg mett, Du skal slippe skuldrene ned og lene deg tilbake. Stenge verden ute for en liten stund.

Du kan med god samvittighet unne deg litt Michel-Seylmager-atmosfære hver eneste dag! Velkommen! :)

Michel Seylmager's Hus' valgte linker

Bildegalleri

  • Michel Seylmager's Hus Restaurant, Porsgrunn - 1
  • Michel Seylmager's Hus Restaurant, Porsgrunn - 2
  • Michel Seylmager's Hus Restaurant, Porsgrunn - 3
  • Michel Seylmager's Hus Restaurant, Porsgrunn - 4
  • Michel Seylmager's Hus Restaurant, Porsgrunn - 5

Michel Seylmager's Hus, Firmainformasjon

Offisiell informasjon

Juridisk navnHEGE SKILBRED
Selskapsform:Enkeltpersonforetak
Stiftelsesdato-
Org.nr:992766735
Aksjekapital0
Omsetning.-
Firmaskatt-
NACE-bransje56.101 Drift av restauranter og kafeer

Lederstillinger/Administrasjon

Hege SkilbredInnehaver

Omtaler om Michel Seylmager's Hus

Tone Røren

mer enn ett år siden

Kan ikke få rost dem nok og det gjelder både mat og service. Fiskepannen må bare prøves, aldri smakt bedre.
Michel Seylmager's Hus fordi...du fortjener det:)

Rolf A

mer enn ett år siden

Michel Seylmagers hus i Porsgrunn fortjener full pott av stjerner , enestående mat og enestående service ,Dette er UTEN TVIL Porsgrunns beste restaurant.

JT Matglad

mer enn ett år siden

Porsgrunns kanskje beste restaurant siden tidlig 80 årene. Nå på nesten nye hender men fremdeles med et av byens beste kjøkken. Bra utvalg av vin. Hyggelig betjening og meget god service. Priser som ikke skremmer.

Bjørn J.

mer enn ett år siden

Har benyttet dette stedet til hyggelige lunsj / middager både privat og med kunder. Alltid vellykket og til et fornuftig prisnivå.